Tüzüğümüz
MAHMÛDÎ ŞÛRÂ FEDERASYONU TÜZÜĞÜ
I-FEDERASYONUN KURULUŞ VE KAPSAMI :
Kuruluş :
Madde 1-
Aşağıda 5.maddede yazılı dernekler tarafından merkezi İstanbul'da "Mahmudi Şura Federasyonu" kurulmuştur.
Kapsam :
Madde 2-
Bu tüzükte, Mahmudi Şura Federasyonu sadece "Federasyon" ve Mahmudi Şura Federasyon Tüzüğü de "Tüzük" olarak anılmaktadır. İşbu Tüzük hükümleri federasyonun idaresinde birincil kurallar olup, Tüzükte hüküm bulunmayan hallerde Dernekler Kanunu ve Yönetmeliği hükümleri ile Türk Medeni Kanunu’nun ilgili hükümleri tatbik edilir.
II-FEDERASYONUN FAALİYET ALANI, AMACI VE ÇALIŞMA KONULARI :
Madde 3- Faaliyet Alanı: Federasyon, sosyal, kültürel alanda yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösterir.
Amacı:
Federasyon, Dünya'da ve Türkiye'de insana ve insan hayatına yaraşır şekilde yaşamak ve yaşatmak için gereken zemini tesis etmek, milli, ahlaki, dini, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan, geliştiren, vatanını ve milletini seven bir toplumun oluşması için her türlü çalışmayı yapmak ve yapılan çalışmaları desteklemek, tüm insanlara insanca yaşayabilmeleri için gerekli insani yardımları ulaştırmak, yoksullukla mücadele ve nitelikli insanların yetiştirilmesi maksadıyla her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerine destekte bulunmak amacıyla kurulmuştur.
Federasyonun Çalışma Konuları :
Madde 4-
Federasyon 3.maddede yazılı amaçlarına uygun olarak, üye derneklerine önerilerde bulunan, amaca uygun olarak çalışmalarda bulunmaları için üye dernekleri özendiren, teşvik eden, üye derneklerin çalışmalarını planlayan ve onlara yol gösteren bir organizasyon olup, ayrıca aynı amaçlar doğrultusunda faaliyetlerde bulunmayı asli ve vazgeçilmez hedefi olarak kabul etmektedir.
a. Federasyon, Türkiye'de ve Dünya'da ihtiyaç sahibi insanların, insanlık onuruna uygun şekilde yaşayabilmeleri için insani yardımlar yapar. Yurtiçi ve Yurtdışında ihtiyaç sahiplerine yardım yapabilmek, vaziyetlerinin topluma bildirilmesi ve bu uğurda farkındalık yaratılmasına yönelik olarak gerekli izinleri alarak reklam ve bağış kampanyaları düzenler, yazılı, görsel ve sesli kitle iletişim araçlarını ve sosyal medya platformlarını bu amaca yönelik olarak kullanır, web sitesi ve sosyal medya hesapları açar ve kullanır.
b. Federasyon, Türkiye'de ve Dünya'da ihtiyaç sahibi insanların insanlık onuruna uygun şekilde yaşayabilmeleri için su, gıda, ilaç, barınma ve her türlü insani yardımların temini için bağış ve yardım kampanyaları düzenler ve elde edilecek maddi değerlerle, deprem, savaş, kuraklık, kıtlık, yoksulluk, ekonomik geri kalmışlık ve benzeri afet bölgelerinde barınma, giyinme, ısınma, beslenme, ibadet, eğitim ve diğer insani ihtiyaçların sağlanmasına yönelik olarak tesislerin inşası ve su kuyularının açılmasını sağlar, muhtaç kimselere kıyafet, çadır, erzak, su, tıbbi malzemeler, yakacak ve sair gerekli eşya ile ayni yardımda bulunur.
c. Federasyon, amaçları doğrultusunda, ihtiyaç sahibi bölgelerde, aşevleri ve iskân merkezleri kurar, iyi bir eğitim ve öğretim alamamış her insan yardıma muhtaç duruma düşeceğinden, tüm gençlerin eğitim ve öğrenimlerine katkıda bulunur, imkanları ölçüsünde burs verir, ayni yardım ve destekleyici kurslar ile onlara destek olur.
d. Federasyon, yurtiçinde ve yurtdışında Kurban ibadeti yapılabilmesi için hayırseverlerden toplanan yardımlar ile vekâleten kurban keser, kesilen kurbanların etlerini Kurban kesilen bölgede ihtiyaç sahiplerine dağıtır.
e. Federasyon tüm bu çalışmalar için gayrimenkul edinebilir, bina veya tesisler inşa edebilir, kiralayabilir, barınma yerleri, misafirhaneler, yurtlar, pansiyonlar ve dinlenme amaçlı tesisler kurar ve işletir, her türlü kütüphane, mescit, huzur evi, hastane, klinik vb. müesseseleri kurar ve işletir.
f. Federasyon, taşınmaz mallarla ilgili her türlü tasarrufu yapabilir. Federasyon; amaçlarını gerçekleştirmek üzere taşınmaz mal satın alır, bağış kabul eder, üzerinde her türlü ayni hakları tesis edebilir, kiralar, kiraya verebilir, işletebilir ve her türlü inşaatı yaptırabilir, taşınır mallar, menkul değerler, araçlar ve hakları satın alabilir, satabilir, kiraya verebilir.
g. Federasyon, ilgili mevzuat çerçevesinde, şahıslardan ve muhtelif kuruluşlardan maddi yardım talep edebilir, bu kuruluşlar tarafından yapılan yardımları kabul edebilir, bu kuruluşlara yardımda bulunabilir, bu uğurda gerekli Yardım Toplama İzinlerinin temini için gerekli başvurularda bulunabilir.
h. Federasyon mal varlığını geliştirmek amacıyla her türlü ticari, sınai, kültürel ve zirai faaliyette bulunur, işletmeler, şirketler kurar, kurulu bulananları satın alır veya ortak olur.
i. Federasyon yurt içinde veya yurtdışında benzer amaçlarla faaliyet gösteren dernek, teşkilat, vakıf vb. kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapar, üye olur, kurumsal gelişimlerini destekler veya destek alır.
j. Federasyon, ilgili mevzuat dahilinde gerekli müsaadeler alınarak her seviyede eğitim ve öğretim kurumları ilköğretim, kolej, yüksek okul, üniversite, enstitü, kurs, yurt, kütüphane, bilimsel araştırma-geliştirme ve dokümantasyon merkezleri, sosyal ve kültürel tesis ve merkezler açar.
k. Federasyon, yürürlükteki yasalara uygun olarak uluslararası faaliyette ve iş birliğinde bulunabilir, yurtdışında temsilcilik açabilir, yurt dışında üst kuruluş kurabilir veya yurt dışında kurulmuş kuruluşlara katılabilir, yabancı ülkelerdeki dernek veya kuruluşların üyelerini Türkiye'ye davet edebilir, bunların davetlerine uyarak üyelerini veya üçüncü kişileri federasyon adına yurt dışına gönderebilir, yabancı dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar veya kuruluşlar ile protokoller veya anlaşmalar yapabilir, yurtdışında bulunan kişi, kurum veya kuruluşlardan ayni veya nakdi yardım alabilir.
l. Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının önemini veya etkinliğini tanıtmak, sivil toplum kuruluşlarının yaygınlaşmasını veya çoğalmasını sağlamak amacıyla iş birliği yapar. Federasyonu oluşturan derneklerin kendi bölgelerine ait kültürel değerlerini araştırma ve derlemeleri halinde, federasyon olarak diğer derneklere ve kamuoyuna duyurulmasında öncülük eder. Milli, ahlaki, dini, manevi ve kültürel değerleri araştırma ve uygulama merkezi kurar yönetir. Çalışma alanı ile ilgili konularda toplantılar yapar, konferanslar, paneller ve kongreler düzenler, bu amaçlar doğrultusunda yapılacak çalışmalara katılıp, üye dernekleri temsil eder,
m. Federasyon, bağlı derneklerin ihtiyacı olan her türlü hizmet ve yardım ünitelerinin kurulmasını teşvik eder ve bu konuda yardımcı olur, üye dernekleri daha aktif ve verimli kılmak için hizmet içi eğitim programları düzenler,
n. Federasyonun ilgi alanına giren konularda bilimsel toplantılar düzenler, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen toplantılara katılır, her çeşit bilimsel araştırmaların yapılmasına veya yapılanlara destek sağlar. Bu konularla ilgili kitaplık, bilgi bankası ve kültür merkezleri oluşturur, yaz okulları ve takviye kursları düzenler ve mümkün olduğu takdirde, araştırma merkezleri kurar, kurulmasına destek olur.
o. Federasyon, bağlı bulunan derneklerin faaliyetlerini yansıtan yayın organlarını çıkartır veya var olan yayın organları ile iş birliği yapar. Federasyonun ilgi alanına giren konular doğrultusunda yazılı ve görsel-işitsel medyada halkı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik çeşitli sunumlar yapar. Broşür, afiş, katalog, bülten, dergi, kitap, yıllık gazete benzeri yayınları basar ve yayınlar. TV filmi çeker. CD, DVD gibi her türlü manyetik ve elektronik malzeme hazırlar. Amaçları doğrultusunda her türlü faaliyeti internet ortamında gerçekleştirebilir.
p. Federasyon amaçları kapsamında yurt içi ve yurt dışında sosyal ve kültür amaçlı tesisler, lokaller, kitaplıklar, kütüphaneler, kamp yerleri, okuma ve etüt salonları ve merkezleri, konferans salonları, misafirhaneler, yurtlar, pansiyonlar açar, yapar, satın alır, satabilir, kiralar, kiraya verir ve işletir. Her türlü ayni ve nakdi bağış toplar ve bağışta bulunur.
q. Federasyon, Milli ve dini gün ve gecelerde, anma ve kutlama programları düzenler, söz konusu faaliyet hakkında bilgi sahibi olan kişilere, her türlü ilmi, dini, tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik sahalarda araştırmalar, anketler, kamuoyu yoklamaları, raporlar, sunumlar, telifler, tercümeler yaptırır. Bu çalışmaların sonuçlarını basılı-sesli-görüntülü yayınlar halinde neşrettirir, basılı-sesli-görüntülü yayınların yayın haklarını alabilir, satabilir, kitap basabilir. Tarihi ve kutsal metinlerin günümüz toplumunca daha iyi anlaşılabilmesi için bu metinler üzerinde her türlü çalışma zeminini hazırlar ve elde ettiği sonuçları toplumun ve bireylerin istifadesine sunar.
r. Federasyonu oluşturan dernek mensuplarının birbirlerini daha yakından tanımaları ve kaynaşmaları için ortak geziler, geceler, yurtiçi ve yurtdışında, kültürel, eğitsel ve kaynaşma amaçlı programlar, kamplar, şenlikler, anma günleri, fuarlar, sergiler, piknik ve geziler, ziyaretler, kermesler, çekiliş, festival, konserler ile konferanslar, sempozyumlar, seminerler, paneller, açık oturumlar, forumlar ve kurslar düzenler, işbirliğini sağlar.
s. Federasyon, insanların ruhen ve bedenen sağlıklı olması, sağlıklı kalması ve sağlık sorunlarının çözülmesi için genel temizlik hususunda kampanyalar düzenlemek, projeler hazırlamak, çözüm yollarını geliştirmek, bulunan çözüm yollarını uygulamak için çalışmalar yapar. Tarihi, kültürel ve tabii çevreyi korumak ve geliştirmek ve çevre bilincini oluşturmak için her türlü faaliyeti yapar.
t. Sigara, içki ve uyuşturucu gibi zararlı maddelere müptela olmuş insanların bu madde bağımlılığından kurtulması için projeler geliştirir ve bu projeleri icra eder, sağlık tesislerine destek verir.
u. Federasyon yukarıda belirtilen amaçları gerçekleştirmesi için iktisadi işletme ve teşekküller kurar işletir işleticiye verir. Federasyon, gayelerini yerine getirmek amacıyla iktisadi işletmeler, Ticari Şirketler kurabilir, temsilcilikler açabilir.
v. Federasyon yukarıda belirtilen amaçları gerçekleştirmesi için vakıf kurabilir, temsilcilikler açabilir.
III-KURUCU ÜYE DERNEKLER :
Federasyonun Kurucu Dernekleri :
Madde 5-
Federasyon aşağıda adları ve adresleri yazılı olan dernekler tarafından kurulmuştur.
Derneğin Adı Merkezi Adresi
Akdeniz Hayırlı İlimler ve İslamı Yayma Sosyal Dayanışma, Yardımlaşma Gençlik Derneği |
ANTALYA |
Yenigün Mah. 1042. Sok. No:17/1 Muratpaşa/ANTALYA |
Güzelyurt Sosyal Kültürel İlmi Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği |
İSTANBUL |
Mehmet Akif Ersoy Mah. 1925. Sok. No:16/A Esenyurt/İSTANBUL |
Kerem Sosyal Yardımlaşma Derneği |
İSTANBUL |
İçerenköy Mah. Doğanbey Cad. No:21/B Ataşehir/İSTANBUL |
Müstakim Gençlik Sosyal Kültürel İlmi Hizmetler ve Yardım Derneği |
İSTANBUL |
15 Temmuz Mah. 1487. Sok. No:1/A Bağcılar/İSTANBUL |
Ufka Doğru Sosyal Kültürel İlmi Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği |
İSTANBUL |
Yeniköy Mah. Nuri Paşa Cad. No:76/B Sarıyer/İSTANBUL |
IV-FEDERASYON ÜYELİĞİ :
Federasyon Üyeleri :
Madde 6-
Federasyon'un "Asil" ve “Fahri” olmak üzere iki tür üyesi vardır.
Asil Üye Federasyonun kurucu dernekleri ile müracaatları üzerine üyeliğe kabul edilen derneklerdir. Asil üye olan dernekler, Genel Kurul’a delege gönderme ve bu suretle oy kullanma ve işbu tüzüğün ve mevzuatın ilgili hükümlerince kendilerine tanınan haklara sahiptir.
Fahri Üye, müracaatları üzerine Federasyon Yönetim Kurulu tarafından Fahri üyeliğe kabul edilen derneklerdir. Fahri Üye olan dernekler, Genel Kurul’a gözlemci statüsünde katılma hakkına sahip olurlar ancak Genel Kurul’da oy hakkına sahip değildir. Fahri Üyelerin Federasyon üzerinde başkaca bir hak ya da yetkisi bulunmamaktadır.
İşbu Federasyon tüzüğü içerisinde “Fahri Üye” olarak nitelendirilmeyen “Üye” ifadeleri “Asil Üye” olarak kabul edilecektir.
Federasyon Üyeliğine Kabul :
Madde 7-
Federasyon Yönetim Kurulu, derneklerin üyelik için yaptıkları başvuruları en çok 30 gün içinde, üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu başvuran dernek yönetim kuruluna yazılı olarak duyurmak zorundadır.
Madde 8-
Federasyona üye olarak kabul edilen Dernekler aylık olarak 22.000 TL tutarında aidat ödemeyi kabul ederler. Üye Derneklerden alınacak aidat miktarları Federasyon Yönetim Kurulu tarafından belirlenir, artırılır ve azaltılır. Aidat tutarında yapılan değişiklikler, iş bu tüzük hükümlerine göre kendiliğinden kabul edilmiş sayılır.
Üye Derneklerin Hakları :
Madde 9-
Üye Dernekler eşit haklara sahiptir. Üye Dernekler arasında hiçbir şekilde farklılık ve üstünlük gözetilemez.
a. Her Üye Dernek Delegesinin Federasyon Genel Kurulunda bir oy hakkı vardır ve bu hak delege tarafından bizzat kullanılır.
b. Delegeler vekil atayamazlar.
c. Üye Dernekler istediklerinde istifa hakkına sahiptir.
d. Üye Dernekler delegeleri aracılığıyla Genel Yönetim organlarına katılabilirler.
e. Federasyon tarafından yapılan çalışmalardan, sağlanan olanaklardan yararlanırlar, görüş ve eleştirilerini Federasyonun ilgili kurullarına iletebilirler.
Federasyon Üyeliğinin Sona Ermesi
Üyelikten Çıkma
Madde 10-
Her üye dernek yazılı olarak bildirmek kaydıyla, federasyondan çıkma hakkına sahiptir.
Üye derneğin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Ayrılan Dernek, Federasyondan maddi manevi bir hak talep edemez. Üyelikten ayrılma, üye derneğin federasyona olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 11-
Federasyona üye her Dernek, aşağıda yazılı gerekçelerle Federasyona üyelikten çıkarılabilirler.
a. Federasyon'un çalışmalarına ve toplantılarına katılmayarak, görev almaktan kaçınmak, verilen görevleri yapmamak, Federasyon'un amaçlarına ve hizmet felsefesine ilgisiz kalmak,
b. Federasyon Tüzüğüne aykırı hareket etmek,
c. Federasyon faaliyetleri aleyhine çalışmak,
d. Federasyona karşı yükümlülüklerini yerine getirmemek,
e. Üyelik şartlarını kaybetmiş olmak.
f. Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatlarını iki ay içerisinde ödememek.
g. Federasyon Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına aykırı davranmak,
h. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve mevzuata muhalefet etmek.
Üyelikten Çıkarılma Yöntemi ve İtiraz
Federasyondan çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve federasyon malvarlığında hak iddia edemez. Üyelikten çıkarılanların genel kurula itiraz hakkı vardır. Genel kurulun verdiği karar kesindir.
V-FEDERASYONUN ORGANLARI :
Federasyon Kurulları :
Madde 12-
Federasyonun organları aşağıdaki kurullardan oluşur:
1. Genel Kurul
2. Yönetim Kurulu
3. Denetim Kurulu
VI-FEDERASYON GENEL KURULU :
Genel Kurul Oluşumu :
Madde 13-
Genel kurul, Federasyonun en yetkili karar organı olup; Genel Kurulun görev ve yetkileri kurulacak başka kurul veya kurullara devredilemez.
a. Genel Kurula, her üye Dernekten 4 (dört) delege katılır. Dernekler 4 (dört) asil ve 2 (iki) yedek delege seçerler.
b. Üye Dernekler Federasyon Genel Kurulu'na katılacak delegelerinin sayılarını dernek tüzüklerinde belirtildiği şekliyle tespit ederek, en geç genel kurul tarihinden 10 gün önce asil ve yedek delegelerin isim ve iletişim adreslerini Federasyon Genel Yönetim Kurulu'na yazı ile bildirirler. İlgili üye dernekten yapılacak bir sonraki Genel Kurula ilişkin böyle bir delege atama bildirimi gelmediği halde, bir önceki Genel Kurul’a katılmış olan delegeler Federasyon Genel Kuruluna ilgili dernek adına katılıp oy kullanmaya yetkili sayılırlar.
c. Olağan genel kurul, 3 yılda bir, Mayıs ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır. Genel Kurul, bu tüzükte belli edilen zamanda olağan, Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya federasyon delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 (otuz) gün içinde olağanüstü toplanır.
d. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa Dernekler Kanunu uygulanır.
e. Delege sıfatı aşağıdaki hallerde sona erer:
1. Delegesi olduğu üye derneğin Federasyon Üyeliği sona ermişse,
2. Delegesi olduğu üye dernekteki kendi üyeliği sona ermişse,
3. Delege vefat eder veya bu sıfatından kendi isteği ile istifa ederek ayrılmak isterse,
4. Delege sıfatının; sona erdiğinin üye dernek tarafından yazılı olarak bildirilmesi halinde, ilgili Delege yerine Federasyon Genel Yönetim Kurulu, o Derneğin ilk yedek Delegesini asil Delege olarak Genel Kurula davet eder.
Çağrı Usulü :
Madde 14-
Yönetim kurulu, federasyon tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan delegeler, en az 15 (on beş) gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya federasyonun internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre 7 (yedi) günden az, 60 (altmış) günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak delegelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Delegelerin ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Yeri ve Toplantı Yeter Sayısı:
Madde 15-
Genel kurul toplantıları, federasyon merkezinin bulunduğu ilde yapılır. Genel kurul, katılma hakkı bulunan delegelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve federasyonun feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır, çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asil üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Toplantı Yapılış Usulü :
Madde 16-
Genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek delegelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Delegelerin, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Başkanlık Divanı, bu tüzük hükümlerinin uygulanması ve görüşmelerin düzenle yürütülmesini sağlamakla görevli ve yükümlüdür. Federasyon organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan delegelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Başkanlık Divanı, görüşmelerin güvenliğini ve düzenini bozanlara uyarma cezası verebilir. Buna rağmen eylemlerine devam edenler hakkında, Başkanlık Divanının önerisi üzerine Genel Kurul tarafından toplantıdan çıkarma kararı alınabilir. Toplantıdan çıkarılan delegeler, toplantı süresince salonda bulunamaz ve oylamaya katılamazlar.
Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her delegenin bir oy hakkı vardır; delege oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna 7 (yedi) gün içinde teslim edilmesinden sorumludur.
Genel Kurul toplantılarında sadece gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantılarda, gündeme geçilmeden önce hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından, görüşülmesi yazılı olarak istenilen konuların gündeme konulması zorunludur.
Genel Kurulda Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekiller ;
Madde 17-
Genel kurulda, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile Federasyon delegelerinin seçimleri oylama ile diğer konulardaki kararlar ise aksine karar alınmamışsa açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan delegelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan delegelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri :
Madde 18-
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
a. Federasyon organlarının seçilmesi,
b. Federasyon tüzüğünün değiştirilmesi veya tüzük tadili,
c. Yönetim ve Denetleme Kurulu raporlarını görüşülmesi ve bu kurulların ibra edilmesi,
d. Federasyon için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,
e. Federasyonun uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki Dernek veya Kuruluşlara üye olarak katılınması veya ayrılınması,
f. Federasyonun feshedilmesi,
g. Federasyonun amacı aynı veya benzer olan ilgili bir birlik, konfederasyon veya benzeri bir kuruluşa katılması, benzeri kuruluşlarla bir konfederasyon veya kanunlarca tanınan diğer bir teşekkül kurması veya ondan ayrılınması konusunda karar alınması,
h. Yönetim Kurulunca hazırlanacak tahmini bütçenin aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
i. Yönetim kurulunca teklif edilen diğer önerileri incelenip karara bağlanması,
j. Danışma Kurulu ve ilgili birimleri oluşturmak, Platform oluşturmak, üst kuruluş kurmak veya kurulu bulunan amacına uygun bir üst kuruluşa üye olmak veya ayrılmak ve Federasyonu temsil edecek yetkili ve üst kurul delegelerini seçmek üzere Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,
k. Tüzük ve Yönetmeliklerle başka bir organa bırakılmamış olan konularda karar verilmesi,
l. Mevzuatta ve Tüzükte Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
m. Genel kurul, federasyonun diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.
VII-FEDERASYON YÖNETİM KURULU :
Yönetim Kurulunun Oluşumu :
Madde 19-
Yönetim Kurulu 5 asil ve 5 yedek üyeden olmak üzere Genel Kurulca üç yıl için seçilirler. Yönetim Kurulu Üyeleri, seçimden sonraki ilk 30 gün içinde yapacakları ilk toplantıda Asil Üyeler arasından gizli oyla Yönetim Kurulu Genel Başkanını, Yardımcılarını, Genel Sekreteri ve Genel Saymanı seçerek belirler.
Yönetim Kurulu Genel başkanı aynı zamanda Federasyon başkanıdır. Ölüm veya istifa gibi herhangi bir sebeple başkanlığın boşalması halinde Yönetim Kurulu 30 gün içerisinde olağanüstü toplanarak seçime kadar genel başkanlığa vekâlet edecek üyeyi gizli oyla tayin eder.
Yönetim kurulu asli üyelerinden herhangi bir nedenle boşalma olduğu takdirde boşluk, yedek üyeler arasından Yönetim Kurulu Başkanı tarafından seçilen üyeler ile doldurulur. Eğer ki Yönetim Kurulu başkanının yokluğundan kaynaklı bir boşluk söz konusu olur ise Yedek üyeler arasından seçim Başkan Yardımcısı, Başkan ve Başkan Yardımcısının ikisinin de mevcut olmaması halinde ise Genel Sekreter tarafından gerçekleştirilir.
Genel Yönetim Kurulu üye sayısı, yedeklerin de asil üyeliğe gelmelerine rağmen üye tam sayısının yarısının altına düşerse, mevcut Genel Yönetim Kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından 30 gün içinde Olağanüstü Genel Kurul toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde Dernekler Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır.
Yönetim Kurulu, Genel Kurula karşı sorumludur. Federasyonu idari ve kazai merciler ile gerçek ve tüzel kişilere karşı temsil eder. Yönetim Kurulu bu görevi Yönetim Kurulu üyelerinden bir veya birkaçına devredebilir. Yönetim Kurulu üyeleri Yönetim Kurulu kararlarına dayanmayan faaliyetlerden bizzat sorumludurlar.
Yönetim Kurulu, Federasyon merkezinde veya tüm üyelerin hazır olmaları halinde hazır olunan yerde olağan toplantılarını yapar. İşin hal ve şartların gerektirdiği veya geciktirilmesinde sakınca görüldüğü takdirde, Yönetim Kurulu olağanüstü toplanır. Bu toplantıda sadece ve özellikle toplantıyı gerektiren konu görüşülür.
Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve toplantıda bulunan salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşitliği halinde, yönetim kurulu başkanının katıldığı tarafın kararı kabul edilmiş sayılır.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri :
Madde 20-
a. Federasyonu temsil etmek.
b. Genel Kurulun aldığı kararları uygulamak, uygulatmak.
c. Denetim Kurulu üyelerinin yılda bir verecekleri raporu inceleyerek gereğini yapmak.
d. Federasyonun amaçlarının gerçekleşmesi, ilerlemesi, gelişmesi ve gelirlerinin arttırılması için her türlü girişimlerde bulunmak.
e. Federasyona üye dernek kaydetmek; gerektiğinde üyelikten çıkartmak, üyelik için yapılan müracaatları en geç otuz gün içinde karara bağlamak ve bu kararı ilgiliye yazılı olarak bildirmek.
f. Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak.
g. Üyesi bulunduğu diğer kuruluşların çalışmalarına katılacak temsilcileri seçmek.
h. Federasyonu Ulusal ve Uluslararası toplantılara katılarak temsil etmek.
i. Genel Kurulu toplantıya çağırmak ve gündemini hazırlamak.
j. Federasyonun yıllık çalışma raporlarını, çalışma programını, bilanço ile gelir gider hesaplarını ve bütçesini hazırlayıp Genel Kurula sunmak.
k. Üye Derneklerin çalışmalarının Federasyon tüzüğü ve bütünselliğine uygun olmadığını ve alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını izlemek.
l. Federasyonun tutulması zorunlu olan defterleri ile gerekli görülen yardımcı defterlerin düzenli olarak tutulmasını ve işlenmesini sağlamak.
m. Genel Kurulda alınan yetkiye dayanarak ve kanuna uygun olarak Dernek yararına menkul kıymetler ve gayri menkuller elde etmek ve satmak.
n. Federasyonca yayınlanacak dergi, kitap gibi eserleri saptamak.
o. Akademik bilimsel yaşamla ilgili maddi ve manevi önemli çalışmalar yapanlara bilim ve hizmet ödülü verilmesi hakkında genel kurula önerilerde bulunmak.
p. Gerekli gördüğü konularda komisyonlar, danışma kurulları kurmak veya görevli ve danışmanlar atamak.
q. Federasyon bütçesine göre tasarruflarda bulunmak.
r. Federasyon işlerinin yürütülmesi için gerekli kadroları saptamak, personeli işe almak, ücretlerini belirlemek ve işten çıkarmak.
s. Federasyon çalışmaları için gerekli olan taşınır malları satın almak, kiralamak ve satılması gerekenleri satmak.
t. Federasyon amacını gerçekleştirmek için gerekli olan her türlü bağışı kabul etmek veya bağışta bulunmak.
u. Tüzük ve mevzuatın tanıdığı diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
v. Tüzük değişikliği tasarıları hazırlayıp, genel kurulun onayına sunmak.
y. Üyelik aidatını artırmak, azaltmak ve belirlemek.
Yönetim Kurulu Başkanının Görevleri :
Madde 21-
a. Federasyonu temsille birlikte sevk ve idare eder. Yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder.
b. Genel kurulca yapılan seçimi izleyen kırk beş gün içinde, yönetim ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
c. Yönetim Kurulu ve Federasyon bünyesinde genel hükümler dahilinde kurulacak bütün komisyonlara başkanlık eder. Lüzumu halinde bu komisyonların başkanlığına Yönetim Kurulu üyelerinden birine devredebilir.
d. Federasyondaki bütün büroların amiri olup, bağlı Dernekler dahil her türlü çalışmaları denetim ve tetkike yetkilidir.
e. Federasyon adına basın toplantısı yapma yetkisi Yönetim Kurulu Başkanına aittir.
f. Yönetim Kurulunun saptayacağı miktarda avansı üzerinde bulundurmaya ve bundan harcama yapmaya yetkilidir.
g. Federasyon organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikleri kırk beş gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
h. Federasyona ait tutulması gereken defter ve kayıtların tutulmasını sağlar.
i. Federasyonun yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyannameyi, her yıl en geç Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine verilmesini sağlar.
j. Yurt dışından yardım alınması halinde, bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını ve mevzuata uygun olarak bildirilmesini sağlar.
k. Federasyonun edindiği taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren 30 gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
l. Federasyonun temsilcilik açması halinde, temsilciliğin adresi ve görevlendirilecek kişi veya kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
m. Önemli ve acele konularda yönetim kurulunu toplantıya çağırır. Görevlerinin etkin ve verimli yapılmasını teşvikle birlikte bu konuda öncülük yapar.
n. Mevzuatta Federasyon başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Başkan Yardımcısının Görevleri :
Madde 22-
Başkanın bulunmadığı zamanlarda başkanın görev ve yetkilerine sahiptir.
Genel Sekreterin Görevleri :
Madde 23-
Genel Sekreter, Federasyonun üye kayıt defteri, karar defteri ve gelen-giden evrak defterini tutar, yazışmaları yapar. Genel kurul toplantıları için gerekli işlemleri yerine getirir. Yönetim kurulu kararlarına uygun olarak derneğin işlemlerini yürütür. Çalışma ve yeni gelişmeleri ve yönetim kurulunun yetki verdiği diğer hususları yazılı ve/veya sözlü olarak üyelere ve/veya kamuoyuna duyurur.
Saymanın Görevleri :
Madde 24-
Sayman, Federasyonun gelir ve gider hesaplarını usulüne göre tutar, derneğin paralarını bankada bulundurur. Bütçe ve bilânçoyu hazırlar. Bu amaçla gelir-gider defteri, bütçe kesin hesap ve işletme veya bilanço defteri tutar.
Yönetim Kurulu Üyelerinin Görevleri :
Madde 25-
Üyeler, Yönetim kurulunca alınan kararlar gereği Federasyonun temsil, çalışma ve etkinliklerine ilişkin her türlü görevi yerine getirir.
VIII-DEFTER VE KAYITLAR :
Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler
Madde 26-
Defter Tutma Esasları
Federasyonda, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin dernekler yönetmeliğinin 31.maddesine uygun olarak belirlenir ve bu haddin aşılması halinde müteakip dönemde Bilanço esasına göre defter tutulmaya başlanır.
Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.
Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu; hükümlerine göre defter tutulur.
Kayıt Usulü
Federasyonun defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
Tutulacak Defterler
Federasyonda, aşağıda yazılı defterler tutulur.
A-) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-Karar Defteri : Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2-Üye Kayıt Defteri : Federasyona üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, Federasyona giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3-Evrak Kayıt Defteri : Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4-Demirbaş Defteri : Federasyona ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5-İşletme Hesabı Defteri : Federasyon adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6-Alındı Belgesi Kayıt Defteri : Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir. Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
B-) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-26.maddenin (A) bendinin 1, 2, 3 ve 6’ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
2-Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Defterlerin Tasdiki;
Federasyonda, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterlerin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi;
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yılsonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16'da belirtilen) "İşletme Hesabı Tablosu" düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
IX-DENETLEME KURULU :
Denetleme Kurulu Oluşumu
Madde 27-
Denetleme Kurulu üç asil üç yedek üye olmak üzere Genel Kurul tarafından 3 yıl için seçilir. Asil üyelerden boşalma olduğu takdirde yedek üyeler sırasına göre çağrılmak sureti ile tamamlanır. Denetleme Kurulu üyeleri görevlerinden dolayı ücret alamazlar, ancak görevleri nedeni ile yaptıkları masraflar Federasyonca karşılanır.
Denetleme Kurulunun Görevleri
Madde 28-
a. Federasyonun bütün işlemlerini hesap ve defterlerini denetlemek.
b. Bir yılı geçmeyen aralıklarla yılık yönetim ve Mali denetim sonuçları ile bilanço gelir ve gider hesabına ait incelemelerini Genel Kurula bir raporla sunmak.
c. Federasyon gelirlerinin usulüne uygun bir şekilde tarih sırasına göre İşletme defterine işlenip işlenmediğini, Yönetim Kurulunun harcamalarla ilgili kararına istinaden harcama yapılıp yapılmadığını, Federasyona ait demirbaş kıymetlerinin kiralama, kullanma, satış değerlerinin emsal değer ve ölçülere uyup uymadığını, Federasyonun bankalarda ve kasada bulunan paralarının durumunu, gelen giden evrak kayıt defterinin tutulup tutulmadığını kontrol etmek.
d. Yazılı müracaatlara makul süre içerisinde cevap verilip verilmediğini denetlemek. Ayrıca bir yılı geçmeyen aralıklarla yaptığı denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar, denetleme raporlarını takip sırası ile özel bir deftere geçirir ve dosyasında tutar.
e. Gerektiğinde Genel Kurulu Yönetim Kurulu aracılığıyla olağanüstü toplantıya çağırır.
Denetleme Kuruluna Bilgi ve Belge Vermek
Madde 29-
Yönetim Kurulu, Denetleme Kuruluna sözlü ve yazılı olarak istenilen konularda izahat ve yapması gereken araştırmalar ile ilgili bilgi ve belgeleri temin ile yükümlüdür. Federasyonun bütün organ ve personeli Denetleme Kuruluna bu hususlarda yardım etmek ve kolaylık sağlamak zorundadır.
X-FEDERASYONUN GELİR KAYNAKLARI :
Gelirler
Madde 30-
Federasyonun gelir kaynakları şunlardır:
a. Üye derneklerin Üyelik Aidatı: Asıl üyelerden alınır ve aylık miktarı 22.000 TL tutarındadır. Aidat yönetim kurulu tarafından artırılır, azaltılır ve belirlenir.
b. Her türlü bağış ve yardımlar,
c. Federasyonca tertip edilecek sosyal faaliyetlerden sağlanan gelir ve paylar,
d. Federasyonca yayımlanacak kitap ve her türlü yayından sağlanan gelirler,
e. Bakanlıklardan devlet bütçesi, mahalli idari, Belediye ve katmalı bütçelerden iktisadi ve devlet teşekkülleri ile bunlara bağlı müesseselerinde sermayesinin yarıdan fazlası devlete ait olan kuruluşlar ile kamu yararına çalışan derneklerden sağlanacak gelirler,
f. Menkul kıymetlerden ve gayri menkullerden sağlanan gelirler,
g. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
h. Delegelerin eser ve imalatının satışlarından sağlanan gelirler,
i. Federasyonun, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,
j. Diğer gelirler,
XI-FEDERASYON GELİR VE GİDERLERİNDE USUL :
Gelirler ve Giderlerde Usul
Madde 31-
Federasyon gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK-17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Federasyon gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Federasyon giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak Federasyonun, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94'üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13'te örneği bulunan) "Gider Makbuzu" düzenlenir.
Federasyon tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14'te örneği bulunan) "Ayni Yardım Teslim Belgesi" ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15'te örneği bulunan) "Ayni Bağış Alındı Belgesi" ile kabul edilir.
Alındı Belgeleri ; Federasyon gelirlerinin tahsilinde kullanılacak "Alındı Belgeleri" (Dernekler Yönetmeliği EK17'de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır. Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Yetki Belgesi : Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, federasyon adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19'da yer alan) "Yetki Belgesi" federasyon tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, federasyon yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin federasyon yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi
Madde 32-
Defterler hariç olmak üzere, Federasyon tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
XII-FEDERASYON TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ :
Tüzük Değişikliğinde Usul
Madde 33-
Tüzük değişikliği olağan veya olağanüstü genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asil üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3'ü'dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
XIII-IDAREYE BİLDİRİM :
Bildirim Yükümlülüğü
Madde 34-
Mülki amirliğe yapılacak bildirimler:
1-Genel Kurul Sonuç Bildirimi:
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen kırk beş gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3" te sunulan) "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir:
Genel kurul sonuç bildirimine
a-Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği eklenir.
b-Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile Federasyon tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği eklenir.
2-Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26'da sunulan) "Taşınmaz Mal Bildirimini doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
3-Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi:
Federasyon tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4'te belirtilen) "Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi" iki nüsha olarak doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunurlar.
Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
4-Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim;
Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK- 23’te gösterilen) "Proje Bildirimi “ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde Federasyon merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.
5-Yurtdışına Yardım Yapma ve Sonuç Bildirimi:
Federasyon tarafından, yurtdışına yardım yapılacak olması durumunda, yurt dışına gönderilen para ve yardımlar bildirime tabidir. Yardım yapılmadan önce Dernekler Yönetmeliği Ek- 4/B'de belirtilen Yurt Dışına Yapılacak Yardım Bildirimini, yardım gerçekleştirildikten sonra ise Ek-4/C'de belirtilen Yurt Dışına Yapılan Yardım Faaliyet Sonuç Bildirimini merkezinin, bulunduğu sivil toplumla ilişkiler birimine verilir. Yardım gerçekleştirildikten sonra faaliyet sonuç bildirimi doksan gün içerisinde mülki idare amirliğine verilir. Bu bildirime, yapılan yardımların gerçekleştiğine ilişkin form ve görsel materyaller ve benzeri kanıtlayıcı belgeler eklenir.
Değişikliklerin Bildirilmesi;
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24'te belirtilen) "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi"; genel kurul toplantısı dışında Federasyon organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25'te belirtilen) "Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi" doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen kırk beş gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Federasyon Tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen kırk beş gün içerisinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Temsilcilik Açma
Madde 35-
Federasyon, gerekli gördüğü yerlerde Federasyon faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla yurtiçinde ve yurtdışında temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, Federasyon genel kurulunda temsil edilmez.
XIV-İÇ DENETİM VE BORÇLANMA USUL VE ESASLARI :
İç Denetim Madde 36-
Federasyon genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim, yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa Federasyonun denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Federasyonun Borçlanma Usulleri
Madde 37-
Federasyonun amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için gerek duyulduğu takdirde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal alım konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, federasyon kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve federasyonu ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
XV-TÜZEL KİŞİLİĞİN SONA ERMESİ :
Federasyonun Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Madde 38-
Federasyon genel kurulu her zaman federasyonun feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim, kurulları asil üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan üyelerin oylarının 2/3'ü'dür. Genel kurulda fesih kararı oylama açık olarak yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, federasyonun para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süreci içinde bütün işlemlerde federasyon adında "tasfiye halinde" ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak Federasyonun para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir.
Bu kurul, önce federasyonun hesaplarını inceler. İnceleme esnasında federasyona ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında Federasyonun alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Federasyonun alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir.
Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse federasyonun bulunduğu ildeki amacına en yakın ve feshedildiği tarihte en fazla üyeye sahip olan bir dernek ya da federasyona devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır. Federasyonun para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile federasyon merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur. Federasyonun defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Hüküm Eksikliği
Madde 39-
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.